Rëndësia e Vitaminës D në organizëm!

Rëndësia e Vitaminës D në organizëm!

Vitamina D (e referuar edhe si "kalciferol") është një vitaminë e tretshme në yndyrna që është e pranishme në mënyrë natyrale në disa ushqime, e shtuar në të tjera dhe e disponueshme si një suplement ushqimor. Ajo prodhohet gjithashtu në mënyrë endogjene kur rrezet ultraviolet (UV) nga rrezet e diellit takojnë lëkurën dhe shkaktojnë sintezën e vitaminës D.

Matja e nivelit të Vitaminës D

Mënyra e vetme për të përcaktuar nëse një person ka mungesë të mjaftueshme të vitaminës D është të matë nivelin e tij të qarkullimit të 25(OH)D. Ekzistojnë një sërë analizash që përdoren për të matur 25(OH)D. Analizat radioimune dhe analizat konkurruese të lidhjes së proteinave për 25(OH)D janë të dobishme në zbulimin e mungesës dhe mjaftueshmërisë së vitaminës D.

Roli në Organizëm

Roli i vitaminës D në parandalimin e sëmundjeve është një fushë e njohur kërkimore. Studimet klinike paraqesin një lidhje të fortë mes nivelit të ulët të sëmundshmërisë në popullatat që jetojnë në klimat me diell dhe niveleve të larta të vitaminës D në gjak.

Vlerat normale të Vitaminës D në organizëm ndikojnë në mbarëvajtjen e një sërë organesh dhe parandalimin e sëmundjeve të ndryshme, si:

  • Kanceri

Megjithëse vitamina D nuk duket të jetë një faktor kryesor në reduktimin e incidencës së kancerit, testimet duke përfshirë atë nga provat e rastësishme sugjerojnë se të kesh vlerë më të lartë të vitaminës D mund të përmirësojë mbijetesën nëse dikush zhvillon kancer. Në provën VITAL, u vu re një shkallë më e ulët e vdekjeve nga kanceri tek ata që ishin caktuar për të marrë vitaminë D, dhe ky përfitim dukej se rritej me kalimin e kohës që nga fillimi i marrjes së vitaminës D.

  • Shëndeti i kockave dhe osteoporoza

Kockat rimodelohen vazhdimisht. Megjithatë, ndërsa njerëzit plaken - dhe veçanërisht tek gratë gjatë menopauzës - shkalla e degradimit së kockave tejkalon shkallën e ndërtimit të kockave. Me kalimin e kohës, densiteti i kockave mund të ulet dhe osteoporoza mund të zhvillohet përfundimisht. Disa studime sugjerojnë se plotësimi i vitaminës D në sasi të caktuara mund të parandalojë fraktura të kockave. Vitamina D mund të ndihmojë në rritjen e forcës së muskujve duke ruajtur fibrat muskulore, të cilat nga ana e tyre ndihmojnë në parandalimin e rënies, një problem i zakonshëm që çon në paaftësi të konsiderueshme dhe vdekje tek njerëzit e moshuar.

  • Diabeti i tipit 2

Mungesa e vitaminës D mund të ndikojë negativisht në rrugët biokimike që çojnë në zhvillimin e diabetit të tipit 2 (T2DM), duke përfshirë dëmtimin e funksionit të qelizave beta në pankreas, rezistencën ndaj insulinës dhe inflamacionin.

  • Sëmundjet e zemrës

Zemra është në thelb një muskul i madh dhe si muskuli skeletor, ajo ka receptorë për vitaminën D. Qelizat imune dhe inflamatore që luajnë një rol në sëmundjet kardiovaskulare si ateroskleroza rregullohen nga vitamina D. Vitamina gjithashtu ndihmon për të mbajtur arteriet fleksibël dhe të relaksuar, e cila nga ana tjetër ndihmon në kontrollin e presionit të lartë të gjakut.

  • Depresioni

Vitamina D është e përfshirë në proçese të ndryshme të trurit, dhe receptorët e vitaminës D janë të pranishëm në neurone dhe në zonat glia të trurit që mendohet se janë të përfshirë në patofiziologjinë e depresionit.

  • Humbje peshe

Studimet vëzhguese tregojnë se pesha më e madhe trupore shoqërohet me status më të ulët të vitaminës D, dhe individët me obezitet shpesh kanë nivele të mangëta qarkulluese 25(OH)D.

  • Gripi dhe ftohja e zakonshme

Virusi i gripit bën kërdinë më të madhe në dimër, duke u zhdukur në muajt e verës. Ky sezonalitet bëri që një mjek britanik të hipotezonte se një "stimul sezonal" i lidhur me rrezet e diellit shkaktoi shpërthime të gripit. Forma aktive e vitaminës D zbut përgjigjen e dëmshme inflamatore të disa qelizave të bardha të gjakut, ndërkohë që rrit gjithashtu prodhimin e qelizave imune të proteinave që luftojnë mikrobet.

Dozat e rekomanduara

Rekomandimet e marrjes për vitaminën D dhe lëndë ushqyese të tjera jepen në Marrjet e Referencës Dietike (DRIs) të zhvilluara nga komitetet e ekspertëve të NASEM. DRI është termi i përgjithshëm për një grup vlerash referencë të përdorura për planifikimin dhe vlerësimin e marrjes së lëndëve ushqyese nga njerëzit e shëndetshëm.

Mosha

Mashkull

Femër

Shtatzënie

Laktacion

0-12 muajsh

10 mcg (400 UI)

10 mcg (400 UI)

 

 

1-13 vjec

15 mcg (600 UI)

15 mcg (600 UI)

 

 

14-18 vjec

15 mcg (600 UI)

15 mcg (600 UI)

15 mcg (600 UI)

15 mcg (600 UI)

19-50 vjec

15 mcg (600 UI)

15 mcg (600 UI)

15 mcg (600 UI)

15 mcg (600 UI)

51-70 vjec

15 mcg (600 UI)

15 mcg (600 UI)

 

 

Mbi 70 vjec

30 mcg (800 UI)

20 mcg (800 UI)

 

 

Fig.1 Doza e rekomanduar dietik (RDA): Niveli mesatar ditor i marrjes i mjaftueshëm për të përmbushur kërkesat për lëndë ushqyese të pothuajse të gjithë (97%-98%) individëve të shëndetshëm; shpesh përdoret për të planifikuar dieta të përshtatshme ushqyese për individët.

Mosha

Mashkull

Femër

Shtatzënie

Laktacion

0-12 muajsh

25 – 38 mcg (400 UI)

10 mcg (400 UI)

 

 

1-3 vjec

63 mcg (2500 UI)

63 mcg (2500 UI)

 

 

4-8 vjec

75 mcg (3000 UI)

75 mcg (3000 UI)

 

 

9-18 vjec

100 mcg (4000 UI)

100 mcg (4000 UI)

100 mcg (4000 UI)

100 mcg (4000 UI)

Mbi 19 vjec

100 mcg (4000 UI)

100 mcg (4000 UI)

100 mcg (4000 UI)

100 mcg (4000 UI)

Fig. 2 Niveli i sipërm i tolerueshëm i dozimit (UL): Marrja maksimale ditore nuk ka gjasa të shkaktojë efekte negative shëndetësore.

Burimet e ushqimore

Pak ushqime janë natyralisht të pasura me vitaminë D3. Burimet më të mira janë mishi i peshkut yndyror dhe vajrat e mëlçisë së peshkut. Sasi më të vogla gjenden në të verdhat e vezëve, djathin dhe mëlçinë e viçit. Disa kërpudha përmbajnë pak vitaminë D2; Përveç kësaj, disa kërpudha të shitura komerciale përmbajnë sasi më të larta të D2 për shkak të ekspozimit të qëllimshëm ndaj sasive të larta të dritës ultravjollcë. Shumë ushqime dhe suplemente janë të fortifikuara me vitaminë D si produktet e qumështit dhe drithërat.

Mungesa e Vitaminës D

Simptomat e mungesës së vitaminës D tek të rriturit mund të përfshijnë:

  • Lodhje dhe dhimbje
  • dhimbje të forta ose dobësi të kockave ose muskujve
  • frakturat e stresit, veçanërisht në këmbët, legenin dhe ijet tuaja

Vitamina D ka shumë përfitime të mundshme. Mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve të caktuara, të ndihmojë në përmirësimin e humorit dhe reduktimin e simptomave të depresionit dhe të ndihmojë në menaxhimin e peshës.

Është e vështirë për të marrë mjaftueshëm vitaminë D vetëm përmes dietës suaj, kështu që mund të dëshironi të kërkoni nga një profesionist i kujdesit shëndetësor për një test gjaku dhe të merrni në konsideratë marrjen e një suplementi të vitaminës D.