Celuliti- Si mund ta trajtojmë?

Celuliti- Si mund ta trajtojmë?

Celuliti është një gjendje shumë e zakonshme dhe e padëmshme e lëkurës, që shkakton një pamje jo të këndshme të saj.

Anatomia e celulitit

Ndërsa qelizat yndyrore rriten, ato shtyhen përkundrejt lëkurës. Indi lidhës tërhiqet poshtë. Kjo krijon një sipërfaqe të pabarabartë ose gropëzime, shpesh të referuara si celulit. Kryesisht shfaqet me gunga dhe gropëzime në kofshët, ijet, vithe dhe bark. Ndonjëherë krahasohet me strukturën e lëkurës së portokallit.

Celuliti është shumë i zakonshëm. Rreth 90% e të gjitha grave, që kanë kaluar pubertetin kanë celulit. Më pak se 10% e meshkujve kanë celulit.

Shkaktarët

Nuk dihet shumë rreth shkaqeve të celulitit. Ai përfshin korda lidhëse fibroze, që lidhin lëkurën me muskulin e poshtëm, me yndyrën që ndodhet midis tyre. Ndërsa qelizat dhjamore grumbullohen, ato shtyhen lart kundër lëkurës, ndërsa indi lidhës tërhiqet poshtë. Kjo krijon një sipërfaqe johomgjene ose gropëzime.

Gjenetika, seksi, mosha, sasia e yndyrës në trupin tuaj dhe trashësia e lëkurës tuaj përcaktojnë se sa celulit keni dhe sa i dukshëm është. Me kalimin e moshës, lëkura juaj humbet elasticitetin dhe mund të bëjë më të dukshme pamjen e celulitit.

Luhatjet e peshës gjithashtu mund të theksojnë pamjen e tij.

Cilat janë simptomat?

Celuliti ka katër faza:

Faza 0: Nuk ka celulit në trupin tuaj.

Faza 1: Lëkura juaj është e lëmuar kur ngriheni në këmbë, por gropëzime të lehta shfaqen kur uleni.

Faza 2: Lëkura juaj ka gropëza mesatare kur ngriheni në këmbë ose kur uleni.

Faza 3: Lëkura juaj ka gropëza të rënda kur ngriheni ose uleni. Lëkura juaj gjithashtu përmban maja dhe lugina të thella (zona të ngritura).

A është e mundur të heqësh qafe celulitin?

Njerëzit e të gjitha formave trupore kanë celulit. Është një gjendje e natyrshme, por jo estetike. Nuk mund ta heqësh plotësisht celulitin, por ka mënyra për të përmirësuar pamjen e tij.

Një kombinim i ushtrimeve, dietës dhe trajtimeve mund të zvogëlojë shfaqjen e celulitit.

  • Aktiviteti Fizik

Ushtrimet mund të ndihmojë në përmirësimin e pamjes së celulitit. Ushtrimi në mënyrë të rregullt rrit masën tuaj muskulore, gjë që redukton celulitin. Ai gjithashtu rrit qarkullimin e gjakut në zona të caktuara të trupit tuaj, gjë që përshpejton humbjen e yndyrës. Aktivitetet e mëposhtme mund të ndihmojnë në përmirësimin e pamjes së celulitit tuaj:

1.Vrapi.

2.Çiklizmi.

3.Trajnimi i rezistencës.

  • Ushqimi

Zakonet e këqija të të ngrënit rrisin rrezikun e zhvillimit të celulitit. Një dietë me kalori të lartë që përmban shumë karbohidrate, yndyrna, konservues dhe kripë mund të ndikojë në zhvillimin e celulitit.

  • Trajtimet dermo-kozmetike

Studiuesit kanë zbuluar se disa kremra dhe locione mund të kenë një efekt tek celuliti.

Ndërsa vetë eksfolimi nuk mund të heqë qafe celulitin, por mund të zvogëlojë pamjen e tij. Veprimi masazhues gjatë aplikimit të scrub-eve mund të ndihmojë gjithashtu: sipas Shoqatës Amerikane për Kirurgjinë Dermatologjike, masazhet mund të ndihmojnë kullimin limfatik dhe shtrirjen e indit të lëkurës për të përmirësuar pamjen e celulitit.

Janë propozuar disa locione tonike dhe kremra, sepse veprojnë në indet yndyrore.

Produktet që përmbajnë kafeinë mund të dehidratojnë qelizat adipoze, gjë që mund ta bëjë celulitin më pak të dukshëm. Për të ruajtur rezultatet, do t'ju duhet ta aplikoni produktin çdo ditë.

Një produkt që përmban 0.3% retinol mund të ketë gjithashtu një efekt tek celuliti. Disa gra që e kanë përdorur thonë se shohin më pak celulit. Retinoli mund të ndihmojë në plotësimin e lëkurës, gjë që mund të zvogëlojë sasinë e celulitit që shihni. Përpara se të dini nëse retinoli mund t'ju ndihmojë, do t'ju duhet ta aplikoni produktin për 6 muaj ose ndoshta edhe më gjatë.

Hulumtimet rreth kremrave të celulitit kanë dhënë rezultate pozitive. Një studim nga Burimi i Besuar i vitit 2011 zbuloi se përdorimi i një kremi për celulitin tregoi përmirësime të konsiderueshme kur kombinohej me regjimin e shëndetshëm ushqimor.

Ka një shumëllojshmëri kremrash pa recetë në dispozicion. Gjithmonë bëni fillimisht një test patch lëkure në një zonë të vogël. Prisni 24 orë për të parë nëse keni ndonjë reaksion alergjik.

Disa sugjerime rreth produkteve dermo-kozmetike kundër celulitit i gjeni këtu.