Retinoli dhe Benefitet e tij

Retinoli dhe Benefitet e tij

Lëkura e njeriut, si të gjitha organet e tjera, i nënshtrohet proçesit të plakjes natyrale si pasojë e kalimit të kohës. Përveç kësaj, lëkura, ndryshe nga organet e tjera, vazhdimisht përjeton stres dhe dëmtim nga shkaqe mjedisore si rrezatimi diellor UV. Ndryshimet e lëkurës janë ndër shenjat më të dukshme të plakjes. Si e tillë, pamja e lëkurës ka një ndikim të rëndësishëm emocional dhe psikologjik në cilësinë e jetës sonë.

Klinikisht, lëkura e plakur ka një ndikim të rëndësishëm patologjik në shumë sëmundje të lëkurës të lidhura me moshën, veçanërisht në shërimin e vonuar të plagëve dhe nxitjen e zhvillimit të kancerit tek të moshuarit. Qasjet parandaluese kundër plakjes janë propozuar për qëllimin e rigjenerimit të lëkurës dhe parandalimin e sëmundjeve të lëkurës që lidhen me moshën.

Retinoli, i quajtur edhe vitamina A1, është një vitaminë e tretshme në yndyrna në familjen e vitaminës A. që gjendet në ushqim dhe përdoret si një suplement dietetik. Si suplement përdoret për të trajtuar dhe parandaluar mungesën e vitaminës A, veçanërisht atë që rezulton në xeroftalmi. Në vendet ku mungesa e tij është e zakonshme, një dozë e vetme e madhe rekomandohet për ata me rrezik të lartë, dy herë në vit. Përdoret gjithashtu për të reduktuar rrezikun e komplikacioneve tek pacientët me fruth. Administrohet nga goja ose me injeksion në një muskul.

Si funksionon retinoli në lëkurë?

Aplikimet në kozmetikë dhe dermatologji

Retinoli përdoret më shpesh në trajtimet dermokozmetike. Është një princip aktiv shumë i qëndrueshëm në formulimet e ndryshme dhe tolerohet mire nga lëkura. Ofron efekte më të mira se acidi retinoik i përdorur në doza ekuivalente. Acidi retinoik rezulton të jetë afërsisht 20 herë më i fuqishëm se retinoli. Së pari, retinoli shndërrohet në acid retinoik përmes një procesi oksidimi me dy hapa. oksidohet në acid retinoik nga oksidaza e retinaldehidit.

Retinoli është ende versioni më i fortë OTC i disponueshëm, krahasuar me retinoidet OTC si retinaldehidi dhe retinil palmate.

 • Retinoli stimulon fibroblastet për të sintetizuar fibrat e kolagjenit (stimulon aktivitetin e fibroblasteve dhe rrit numrin e tyre).
 • Përmirëson elasticitetin e lëkurës (largon fibrat e degjeneruara të elastinës) dhe nxit angiogjenezën (formimin e enëve të gjakut).
 • Disa studime tregojnë se retinoli gjithashtu rrit prodhimin e fibrave të elastinës.
 • Retinoli kundërshton zhvillimin e kushteve prekanceroze si rezultat i pengimit të aktivitetit të qelizave atipike, gjë që është vërtetuar nga rezultatet e studimeve.
 • Retinoli njihet si një molekulë që përmirëson strukturën e lëkurës, dispigmentimin, thatësinë dhe linjat e imëta.

Përqendrimi optimal për të balancuar irritimin e lëkurës ndaj efektivitetit nuk është përcaktuar. Përqendrimi i retinolit në produktet kozmetike varion midis 0.0015% dhe 0.5%.

Efektet anësore

Ndërsa retinoli është miratuar nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA), kjo nuk do të thotë se është pa efekte anësore.

Njerëzit, që përdorin retinol zakonisht përjetojnë lëkurë të thatë dhe të irrituar, veçanërisht pas përdorimit për herë të parë të produktit.

Efekte të tjera anësore mund të përfshijnë:

 1. skuqje
 2. kruarje
 3. lëkura e irrituar.

Për të pakësuar këto efekte anësore, provoni të përdorni retinolin ne intervale kohe të rralla duke I shpeshtuar gradualisht. Aplikimi i retinolit 30 minuta pas larjes së fytyrës mund të zvogëlojë gjithashtu irritimin e lëkurës. Për shkak të rrezikut të ndjeshmërisë ndaj diellit, retinolet aplikohen më së miri gjatë natës.

Kombinimet e Retinolit

 • Kombino Retinolin me Acidin Hialuronik, Ceramidet dhe SPF

Sigurohuni që të hidratoni; Përbërësit hidratues si Acidi Hialuronik tërheqin dhe mbajnë molekulat e ujit në shtresat sipërfaqësore të lëkurës tuaj, ndërsa përbërësit zbutës me bazë vaji ndihmojnë në bllokimin e lagështirës." Është gjithashtu e rëndësishme të mbani në mend se retinoli mund t'ju bëjë më të ndjeshëm ndaj diellit.

“SPF duhet të aplikohet çdo ditë të vitit, jo vetëm për të parandaluar kancerin e lëkurës, rrudhat dhe njollat e diellit, por sepse shumë përbërës të tjerë që ne aplikojmë në lëkurën tonë duke përfshirë retinolin dhe retinoidet mund ta bëjnë lëkurën më të ndjeshme ndaj diellit”, thotë. Dr. Marchbein.

 • Ndalohet në mënyrë kategorike Kombinimi I Retinol me Vitaminë C, AHA/BHA, Benzoil Peroksid

Acidet AHA dhe BHA janë eksfoluese, të cilat mund ta thajnë lëkurën dhe të shkaktojnë acarim të mëtejshëm nëse rutina juaj e kujdesit të lëkurës tashmë përfshin retinol.

Sa i përket peroksidit të benzoilit dhe retinolit: "Nuk rekomandohet përdorimi i peroksidit të benzoilit dhe retinoideve së bashku pasi ato mund të anulojnë njëra-tjetrën, duke i bërë ato më pak efektive," shpjegon Dr. Marchbein.

Së fundi, për shkak se vitamina C mbron lëkurën nga agresorët mjedisorë dhe retinoli riparon dhe rindërton lëkurën, ato përdoren më së miri në periudha të ndryshme të ditës.

Retinoli vjen në shumë forma, duke përfshirë:

 

 1. Kremrat
 2. Xhele
 3. Locione
 4. Pomadat
 5. Serumet

Retinoli është vetëm një përbërës që mund të ndihmojë në pastrimin dhe rigjeneirmin e lëkurës tuaj. Mund të duhen disa javë para se të filloni të shihni rezultatet nga retinoli dhe lëkura juaj mund të duket e dëmtuar përpara se të përmirësohet, kështu që përpiquni të mos dekurajoheni. Filloni ngadalë dhe rriteni gradualisht përdorimin e retinolit.

Klikoni KËTU për të parë produktet që përmbajnë retinol.